1000 bostäder ska säljas - med tydliga krav på köparen

 Botkyrka kommun har länge arbetat för hållbar stadsplanering och haft en tydlig ambition för ett brett och blandat bostadsutbud i alla stadsdelar. Därför tar kommunfullmäktige, den 14 juni, beslut om att tillåta kommunens bostadsbolag, Botkyrkabyggen, att sälja 1000 bostäder av sitt bostadsbestånd som byggdes under 1965-1975. 

 - En försäljning av dessa bostäder blir en bra affär för Botkyrkabyggen som bolag. Men det blir först och främst en bra affär för Botkyrka, då försäljningen kommer att ge oss bättre förutsättningar för samhällsutveckling. Vi vill inte att våra stadsdelar ska vara ”bara bostadsområden”. Därför ser vi nu till att förverkliga en del av vår ambition om en vidare utveckling av miljonprogramsområden, säger Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande.

 

Botkyrka kommun har beslutat att det ska ske en förnyelse av miljonprogrammen. Förnyelse är inte bara fysisk upprustning, utan upprustningen måste gå hand i hand med ett socialt arbete för tillexempel bättre uppväxtvillkor för barn och ungdomar, utveckling av skolan och bättre möjligheter för etablering på arbetsmarknaden. Därför vill kommunen arbeta strategisk tillsammans med Botkyrkabyggen och andra aktörer för att hitta vägar framåt som är bra för Botkyrkaborna, kommunen olika stadsdelar och på så sätt bra för Botkyrka.

 

 För att försäljningen av 1000 lägenheter ska ske i enlighet med kommunens långsiktiga planer har man ställt upp kriterier som Botkyrkabyggen ska använda vid beslut om köpare.  

Köparen ska:

 

  • Vara långsiktig (minst 10 år) och aktivt förvaltande
  • Ha ett brett och stort bostadsbestånd och därmed ha kapacitet för upprustning och förnyelse
  • Klara lokal närvaro och ha intresse för att utveckla stadsdelen, som en samarbetspartner till kommunen och Botkyrkabyggen
  • Ha ambition att rusta upp, energieffektivisera och förnya sitt fastighetsbestånd
  • Vara öppen för viss omvandling till bostadsrätter vid hyresgästinitiativ
  • Vara positiv till nyproduktion av bostäder i stadsdelen

 
  - Vi ser framemot att hitta en köpare som delar kommunens och Botkyrkabyggens ambitioner och att vi tillsammans förbättrar bostadsmiljön för många Botkyrkabor, avslutar Katarina Berggren. 
 

Pressmeddelande Botkyrka kommun 2012-06-05

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen
  • Sidansvarig:Webmaster
  • Senast uppdaterad:2012-06-05