Fint hemma - frågor och svar

Det här är vanliga frågor till oss. Kanske är det samma frågor som du har? I så fall hittar du svaren här!

Kan jag som har kontrakt tecknat den 1 november 2010 eller senare beställa ur hela prislistan?
Nej, det kan bara den som var hyresgäst före detta datum och som inte valt att gå över till det nya systemet.
Du hittar dina val under fliken Behovsanpassat lägenhetsunderhåll.

Kan jag som har ett kontrakt tecknat före den 1 november 2010 gå över tilll det nya systemet?
Ja, du kan välja att byta system. Om du har avtal om underhållsåtgärder som löper, gör vi en avräkning. Om det är stora avtal eller lång tid kvar, kan du behöva betala en mellanskillnad. På KundCenter får du hjälp med detta.

Kan jag alltid beställa alla dessa produkter till dessa priser?
Vi har många olika typer av bostäder, vilket gör att vissa bostäder behöver specialanpassade utbud för renovering och tillval.

Hur betalar jag och hur lång tid tar det innan jag får min beställning levererad?
Betalningen sker genom ett månatligt hyrestillägg eller genom ett engångsbelopp som läggs på hyresavin. Leveranstid beror på valet av produkt. Exakt besked får du i samband med beställning.

När börjar jag betala?
När arbetet är slutfört återrapporterar entreprenören detta till Botkyrkabyggen och det är först därefter du börjar betala hyrestillägget.

Hur länge betalar jag?
Betalning för ett permanent val är inte tidsbegränsad. I priset ingår löpande underhåll och utbyte vid behov. I annat fall står det antal år som man betalar av produkten.

Vad händer när produkten måste bytas ut?
Då byts den av Botkyrkabyggen. Månadsavgiften kommer att justeras och baseras på då gällande grundpris för produkten.

Hur gör jag om jag vill beställa byte av tapet/golv, trots att det är relativt nybytt, för att jag inte gillar mönster eller färg?
Då kan du betala restvärdet (den månatliga summan x antal månader som är kvar att betala + ränta) och därefter beställa nytt tillval.

Hur sätter Botkyrkabyggen priserna?
Priserna motsvarar de kostnader Botkyrkabyggen har för material och produkt, installation, underhåll, administration samt ränta.

Äger jag de produkter jag har beställt?
Nej, produkterna tillhör bostaden och ägs av Botkyrkabyggen. Du får alltså inte ta med dig något när du flyttar. Ditt val som tillförts bostaden övertas av nästa hyresgäst. Detta gäller även om du betalat ett engångsbelopp för ditt val.

Kan jag beställa produkter när som helst?
Du kan göra en beställning i stort sett när som helst, dock inte under hyreskontraktets uppsägningstid. Det som krävs för att du ska kunna göra en beställning är att du är kontraktsinnehavare och inte har skulder till Botkyrkabyggen samt att den månatliga tillvalssumman för renoveringsåtgärder (målning, tapet, golv och köksluckor) inte överstiger 10% av grundhyran. För att kringgå 10%-regeln kan man välja att betala tillvalet kontant. De permanenta tillvalen (säkerhetsdörr, vissa installationer etc) omfattas inte av 10%-regeln, då de är standardhöjande.

Vilket underhåll ingår inte i hyran?
Det är ytskiktet av bostaden, det vill säga målning/tapetsering, underhåll av golv och målning av köksluckor, som inte ingår i hyran. Därför kan hyran hållas lägre än tidigare och du väljer själv när du vill rusta upp i bostaden.

Får jag utföra arbetet själv?
Ja, du kan välja att utföra åtgärderna själv, anlita valfri hantverkare eller beställa det genom oss.

Finns det några krav på hur jag ska måla, tapetsera och så vidare?
Alla underhållsarbeten ska vara fackmannamässigt utförda.

Hur lång tid tar det innan arbetet påbörjas?
Efter att avtalet är påskrivet kommer entreprenören att inom en månad kontakta dig för att påbörja arbetet.

Hur beställer jag hos Botkyrkabyggen?
Du gör din beställning genom att besöka något av våra KundCenter.

Hur betalar jag?
Du kan välja att betala hela summan direkt via hyresavin eller dela upp den per månad via fast hyrestillägg. Se mer information i vår produktkatalog.

Tapetsering på gång

Har du frågor?

Har du fler frågor om underhåll? Ta kontakt med KundCenter.