Johannas trädgårdstips

Täck med löv

Nu när löven har fallit på marken är det dags att samla ihop dem. Kratta ihop löven och lägg i dina rabatter och buskar. Löven ger ett bra vintertäcke till växterna. Särskilt viktigt att täcka med löv är det om det inte kommer snö som skyddar växterna under vintern.

Dessutom är det ju skönt att slippa gå iväg med löven och på det här sättet kan du återanvända dem.

2015-11-17

Johannas trädgårdstips

I Johannas trädgårdstips får du tips och idéer som har med trädgård och odling att göra. Kanske kan det ge inspiration att prova något nytt på uteplatsen eller i balkonglådan?

Odla din egen vitlök

Om du vill kunna skörda din egen vitlök är det nu dags att plantera den.

 • Köp certifierad vitlök (särskild för odling) som är garanterat frisk.
 • Se till att jorden är näringsrik, väldränerad och ogräsfri.
 • Dela vitlöken i sina klyftor och vänd dem med den spetsiga änden uppåt.
 • Det bör vara cirka 8 grader i jorden när det är läge att plantera.
 • Klyftorna bör sättas med 10 cm mellanrum och på ett djup av 5-6 cm.

Sen är det bara att vänta till våren!

2015-10-28

Hortensior – riklig blomning under flera månader

Hortensior är buskar som blir ungefär lika breda som höga. Blomningstiden är lång och de är därför väldigt odlingsvärda. Om du har en hortensia som krukväxt inomhus kan det vara läge att plantera ut den i en skyddad rabatt innan frosten kommer, den överlever nämligen vintern lättare utomhus jämfört med inomhus.

Hortensiablomman får sin färg efter jordens ph-värde. Sur jord ger blåa blommor och basisk jord ger rosa och röda. Vita blommor däremot förblir vita oavsett jordens ph-värde.

Hortensian trivs inte i direkt solljus utan bör planteras där det varierar mellan skugga och sol. Hortensior är riktiga vattenälskare och ska vattnas rikligt, de får ogärna torka ur. Jorden ska vara näringsrik, fuktig, mullhaltig och väldränerad, det sista inte minst viktigt för övervintring. Blanda till exempel en säck köpt kogödsel i jorden vid plantering.

Den fina hortensian på bilden är fotograferad i en trädgård i Norsborg.

2015-08-14

 

 

Nässlor – god ingrediens till soppa och näringsrika för dina växter

Nu har de första nässlorna kommit upp. De är inte särskilt populära i trädgårdssammanhang, men de är näringsrika och goda, både för dig och för dina växter. Plocka nässlorna nu och gör näring till växterna som du häller i vattenkannan. Passa samtidigt på att plocka nässlor och gör god soppa på till dig själv och dina vänner! Obs, glöm inte att använda handskar när du plockar nässlorna så du inte bränner dig.

Recept på nässelnäring till växterna 
Fyll en hink med nässlor och häll på vatten, låt stå en vecka men rör om med jämna mellanrum. Späd nässelvattnet med ca nio delar vatten och vattna dina växter. Sen ska du få se på tillväxt!

2015-05-06

Recept på nässelsoppa

Ingredienser:
2 liter späda nässlor
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 knippe gräslök
1 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
1 1⁄2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
ev 1 tsk fänkålsfrö

Till servering:
4 ägg, kokta
1 dl turkisk matyoghurt
4 msk rostad lök

Gör så här:
Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten ca 7 min. Sila av vattnet och krama ur nässlorna. Hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stor kastrull. Klipp ned ¾ delar av gräslöken, spar resten till garnering. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong och grädde. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och ev fänkål. Skala och dela äggen i halvor. Toppa soppan med ägghalvor, en klick matyoghurt och rostad lök vid servering.

Perenner – öka dina favoriter i rabatten

Att dela perenner är ett praktiskt och billigt sätt att öka mängden av sina favoriter i trädgården. Nu under våren passar det bra att dela sensommar- och höstblommande perenner som astilbe, höstflox, solbrud, rudbeckia, perenna astrar med flera. Vårblommande perenner som vårkrage, bergenia, sockblomma, spetsmössa och smörboll bör delas på hösten för att inte störa blomningen.

Använd en spetsig spade och hugg av en del av plantan med rötter som du vill ha mer av. Gräv sedan ner plantan på ett annat ställe. Glöm inte att förbättra och förnya jorden med väl förmultnad ko- eller hästgödsel samt kompostjord eller torvmull innan du planterar om den delade plantan. Vid en delning av perennerna bör det gå 4-5 år mellan gångerna och omplanteringen.

2015-04-13

 

Dags att sköta om pelargonerna

Har du övervintrat dina pelargoner svalt är det nu dags att plantera om dem i ny jord och ställa fram dem ljust och varmt. Efter några veckor när de växt till sig är det dags att beskära.

De plantor som man vill ha buskiga och kompakta skär man ner ganska rejält, ner till en decimeter, men lämna gärna något grönt skott kvar. Vildpelargoner och doftpelargoner brukar det räcka med att ansa lite lätt. Skär med en vass kniv strax ovanför ett bladfäste där nya skott sedan kommer att bryta fram. Bryt också bort eventuella blommor och blomknoppar genom att dra blomstängeln bakåt tills den lossnar. Annars blir resultatet bara en lång och gänglig, bladgles planta med några få blommor i toppen.

Och har du tänkt köpa nya pelargoner är det läge att göra det nu så att de hinner växa till sig innan de ska placeras utomhus.

2015-03-23

 

 

Tulpantider – så håller du liv i dem länge!

 • Snitta stjälken med en vass kniv innan de sätts i vatten. Låt plasten vara kvar minst en timme så att de behåller sig raka.
 •  Blad som kan komma i kontakt med vattnet bör avlägsnas då de kan bidra till bakterier i vattnet.
 • Fyll på med kallt vatten.
 • Låt tulpanerna helst stå svalt under natten (placera dem hellre vid fönstret än mitt i rummet).
 • Byt vatten ofta, helst varje dag. Håll koll, tulpaner dricker en massa vatten!
 • Snitta om vid vattenbyte samt när du tycker att tulpanerna blivit för långa, de fortsätter nämligen att växa.

Vill du ha tulpaner på tomten så är det på hösten som lökar ska grävas ner. Tulpaner är dock något som både kaniner och rådjur är väldigt förtjusta i. Går det överhuvudtaget inte att odla några tulpaner på grund av betande djur prova istället med andra lökar som rådjuren inte tycks vara lika förtjusta i. Allium, narcisser, snödroppar, vintergäck och kejsarkrona kan vara värt att prova.

2015-03-19


 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen