Tips för en svalare lägenhet

Värmen håller i sig över nästan hela landet, och det påverkar förstås även inomhustemperaturen. Det finns flera saker du kan göra själv för att få det svalare i din lägenhet.

Stäng ute solen och värmen
Stäng ute solen och värmen genom att dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen. När luften ute är varmare än luften inne och solen ligger på bör du också se till att stänga alla fönster. Behåll fönstren stängda tills det blir svalare framåt kvällen.

Öppna dina fönster men bara på kvällen
När temperaturen sjunker och luften ute är svalare än den inne är det bra att öppna fönstren för att få in kallare luft i lägenheten. Ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum så luften kan röra sig mellan.

Fyll en skål med is framför fläkt
Om du har en fläkt, eller köper en fläkt, kan du ställa en skål med is framför fläkten. Då kyls luften ned i takt med att isen avdunstar.

Stäng av värmekällor
Stäng av datorn, tv:n och andra elektriska apparater. Låt dem inte stå i stand by-läge. De utstrålar värme.

Duscha kallt och drick mycket
För att hålla dig själv sval är det bra att duscha kallt, eller ta ett dopp i en sjö. Tänk också på att dricka mycket vätska, även om du inte är törstig. Kroppen blir lättare uttorkad när det är varmt ute.

Bra att ha-länkar:

Badplatser i Botkyrka