Så tvättar du mer miljövänligt i fem stegNär du tvättar ett klädesplagg i exempelvis polyester eller fleece så lossnar cirka 1900 bitar mikroplast som riskerar att hamna i haven. Plastskräp och mikroplaster finns i alla vatten över hela jordklotet. Om vi inte gör någonting åt det kan det finnas mer plast än fisk i haven år 2050. I Sverige har forskare upptäckt mikroplaster i blåmusslor, havskräftor, torsk, koljor och räkor. Här har du några tips på hur du kan göra ditt tvättande mindre skadligt för miljön.

tvätta mer miljövänligt i fem steg
  1. Tvätta i kallare temperaturer eftersom att kallare vatten frigör mindre mikroplaster än varmt vatten.

  2. Byt ut tvättpulver mot flytande tvättmedel. Tvättpulver ”skrubbar” nämligen kläderna och gör att de tappar fler fibrer.

  3. Vädra syntetkläder (t.ex. fleece, akryl och polyester) och ta bort fläckar med en våt trasa så ofta det är möjligt istället för att tvätta. När du tvättar syntetkläder lossnar nämligen mikroplaster, som därefter åker genom filter, reningsverk och ut i haven.

  4. Tvätta alltid fulla maskiner och skippa sköljmedlet så lossnar färre mikroplaster eftersom att friktionen mellan kläderna minskar.

  5. Köp begagnade kläder. Under de första fyra tvättarna av ett nytt plagg frigörs flest mikroplaster. Det är en av anledningarna till att det är mer miljövänligt att köpa begagnade kläder än nya kläder.

 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen
  • Sidansvarig:Webmaster
  • Senast uppdaterad:2018-09-03