Nu tronar livsvisdomen mitt i Fittja

Livserfarenhet, kamp och stöd till nästa generation. Det är ett tema i Seniorernas konst som invigdes på Konstkuben mitt i Fittja på nationaldagen den 6 juni.

Tio seniorer som bor i Fittja har tillsammans med den konstnärliga ledaren Saadia Hussain och med stöd av yngre kvinnor skapat den nya målningen. Att det i år blev ett verk av och med seniorer är ingen slump. Äldre är en grupp som inte alltid fått ta plats i det offentliga rummet, så nu var det verkligen dags.

– Det här är en hyllning till våra äldre. De bidrar till trygghet och att vi blir medvetna om varandras närvaro, att vi finns här i Fittja för varandra. Glöm inte: Vi alla – vi är Fittja! säger Saadia Hussain.

Ulf Hansson har bott 48 år hos Botkyrkabyggen och är en av konstnärerna bakom Seniorernas konst.

– Det har varit fantastiskt att få göra det här. Först såg det bara ut som några färgstreck, jag undrade hur det här skulle bli. Men det blev jättebra och vi har fått hjälp av de unga tjejerna med att måla detaljerna. Det här kommer jag inte glömma i första taget, säger han.

Händerna i mitten av målningen är hans favoritdel av konstverket.

– Det är rörande med den gamla människan som hjälper en bebis. För mig var det också viktigt att jag själv avbildades med hörlurar eftersom jag sysslar med amatörradio på kvällarna, säger Ulf Hansson.

Konstkuben är initierad av Botkyrkabyggen som sponsrar Seniorernas konst, vilket är ett samarbete med Mångkulturellt Centrum och Konsthallen. Botkyrkabyggens VD Chris Österlund talade på invigningen:

– Vad passar väl bättre än att på självaste nationaldagen inviga ett verk som hyllar livsvisdom och viljan att lämna positiva spår, att väva trådar från dåtid till nutid. Oavsett ålder, kön och bakgrund är vi en del av något som varit och som ska komma. Tillsammans ska vi utveckla den här platsen, byta parkering mot park, ensamhet mot gemenskap och nya mötesplatser.

I anslutning till invigningen av Seniorernas konst invigdes även Botkyrkabyggens nya lokal på Värdshusvägen 10 i Fittja.

– Det är en mötesplats för samtal om Fittja. För de som bor och verkar i här, för de som vill berätta hur stadsdelen kan bli bättre och hur vi kan göra det tillsammans. Botkyrkabyggens hållbarhetsutvecklare kommer vara här två dagar i veckan från augusti, de som projekterar parken vi bygger här intill och även andra aktörer och föreningar kommer vara i lokalen, säger Chris Österlund.


 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen