Håll dig sval i värmen

Efter förra sommarens värmebölja har Botkyrkabyggen gjort en rad förberedelser inför sommaren.

Cirka 80 bordsfläktar finns att köpa till självkostnadspris, 250 kronor, på Alby och Tumba KundCenter. Det är först till kvarn som gäller och fläktarna läggs inte undan. Har du har särskilda problem att ta dig till KundCenter på grund av skada eller sjukdom, ta kontakt med KundCenter så hjälper de dig i mån av resurser.

När du köper en fläkt av Botkyrkabyggen läggs avgiften som en engångskostnad på din kommande hyresavi.

Öppettider i sommar:

Tumba KundCenter, Gröndalsvägen 6: måndag-fredag kl. 10.00-12.00

Alby KundCenter, Alby Centrum: måndag kl. 13.00-18.00, tisdag-torsdag kl. 13.00-16.00, fredag kl. 13.00-15.00

För att få det svalt i lägenheten finns det en rad saker du kan göra själv:

• Stäng ute solen och värmen Stäng ute solen och värmen genom att dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen. När luften ute är varmare än luften inne och solen ligger på bör du också se till att stänga alla fönster. Behåll fönstren stängda tills det blir svalare framåt kvällen.
  •  Öppna dina fönster men bara på kvällen När temperaturen sjunker och luften ute är svalare än den inne är det bra att öppna fönstren för att få in kallare luft i lägenheten. Ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum så luften kan röra sig mellan.
  •  Fyll en skål med is framför fläkt Om du har en fläkt, eller köper en fläkt, kan du ställa en skål med is framför fläkten. Då kyls luften ned i takt med att isen avdunstar.
  •  Stäng av värmekällor Stäng av datorn, tv:n och andra elektriska apparater. Låt dem inte stå i stand by-läge. De utstrålar värme.
  •  Duscha kallt och drick mycket För att hålla dig själv sval är det bra att duscha kallt, eller ta ett dopp i en sjö. Tänk också på att dricka mycket vätska, även om du inte är törstig. Kroppen blir lättare uttorkad när det är varmt ute.