Melissa i Storvreten stärker tjejer genom fotboll

För fyra år sedan startade den nu tjugotreåriga Melissa Besara ett flicklag, genom IFK Tumba Fotboll, dit tjejer fick komma och gå som de ville till träningarna. Idag spelar trettio tjejer i fotbollslaget. Innan laget startades gick Melissa Besara en ledarskapsutbildning via den internationella organisationen Futebol da Forca som verkar för att stärka tjejers rättigheter och möjligheter genom fotboll. Under utbildningen fick hon bland annat kunskaper om sex- och samlevnad och mobbning, vilket är kunskaper som nu även fyra av spelarna har fått genom att själva ha gått samma utbildning. Speciellt en av tjejerna, 16-åriga Aleksandra, är nu intresserad av att börja coacha ett nytt lag för yngre tjejer utifrån samma metod.

Kombination av träning och snack om kvinnliga rättigheter
Fotbollslagets metod går ut på att varva traditionella fotbollsträningar med att ha dialoger om bland annat samhällsnormer, feminism och mens under träningarna. 
– Om det kommer upp ett stort samtalsämne, som #metoo, kan vi ibland sätta oss ner på planen och prata om det istället för att spela fotboll. Fotbollen är vårt verktyg för att ta ett djupare snack om kvinnliga rättigheter, säger Melissa Besara.

Melissa Besara beskriver sig själv som både tränare, lärare och storasyster till fotbollsspelarna. Hon återkommer ofta till att tjejerna i laget är som hennes småsyskon och att de har många likheter; hon är själv en ung tjej som har en liknande bakgrund som många i laget.
– Tränaren ska vara en person som spelarna känner förtroende för och någon som de kan prata med. Det är inte så kul att prata om mens med en tränare som är någons pappa. Jag är inte någons pappa, utan tvärtom som en storasyster för dem.

Föreningslivets roll i att förändra samhället
Förutom att träffas på träningar två kvällar i veckan har laget också en Snapchat-grupp. Melissa Besara beskriver det även som att hennes telefon ringer konstant. Hon förklarar att hon känner ett stort ansvar för att vara en närstående vuxen i samhället, som ett substitut för dagens lärare som inte hinner se alla sina elever. När skolan inte har tid kan föreningslivet spela en stor roll i att förändra samhället, menar hon.
– Jag krigade i början för att få tjejernas förtroende. Min själ sitter i det här laget nu och det viktigaste för mig är relationen jag har skapat med tjejerna, avslutar Melissa Besara.


 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen