Nya minihus i Storvreten

Storvreten har fått 100 nya hus. Där ska förhoppningsvis en mängd små hyresgäster flytta in under våren, allt från kattugglor till vargspindlar och skalbaggar.

50 insektshotell, 20 fjärilshotell, 28 fågelholkar och 2 fladdermusbostäder sitter nu uppe på olika platser i Storvreten. Förhoppningen är att bostäderna, genom att skapa trygga miljöer för insekter och fåglar, ska locka till sig fler djur runt husen i Storvreten för att öka den biologiska mångfalden.

Insektshotellen är till för olika typer av småkryp som solitärbin, fjärilar, skalbaggar och spindlar. I fågelholkarna kommer småfåglar som trädkrypare och blåmesar att flytta in. Några av holkarna är också till för katt- och sparvugglor. För att säkra mattillgången för insekterna planterar Botkyrkabyggen dessutom buskar, träd och blommor som till exempel kornvallmo, prästkragar och vårlökar.

- Det är mycket roligt att vi nu är igång med Botkyrkabyggens stora pilot för ökad biologisk mångfald. Holkarna och hotellen i Storvreten är ett bra exempel på vad hållbarhetsarbetet handlar om: Konkreta åtgärder som vi ska förvalta på bästa möjliga sätt, säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.

 Fakta:

  • 28 fågelholkar av olika slag, lämpliga för till exempel olika småfåglar, katt- och sparvugglor, starar och koltrastar.
  • 50 insektshotell för olika typer av småkryp.
  • 20 fjärilshotell.
  • 2 fladdermusholkar.
  • Många av de nya bostäderna är gjorda av spillvirke.
  • Satsningen är en del av Botkyrkabyggens Allmännyttiga plan och arbetet för ökad miljömässig hållbarhet där bolaget bland annat bidrar till FN:s Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald. Fler åtgärder planeras de kommande åren.

 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen