Att byta bostad

Efter en tid som hyresgäst kan behoven förändras och du kanske vill byta bostad. För att vi ska kunna godkänna bytet ska du ha bland annat ha bott i din bostad i minst 1 år.

Det finns två sätt att byta bostad

1. Du kan söka ny bostad genom vår förmedling. Tänk på att du har 3 månaders uppsägningstid. KundCenter säger automatiskt upp ditt nuvarande avtal när du har tackat ja till en ny bostad hos oss. Sök bostäder med symbolen .

2. Du hittar själv någon att byta med, antingen någon som bor hos oss eller någon annanstans. Du kan annonsera på Bostadsbytet som du hittar på Mina Sidor. Lämna en blankett för ansökan om lägenhetsbyte med bilagor till KundCenter för handläggning. Blanketterna hittar du i rutan här intill eller på KundCenter.

Är ni två som har avtal tillsammans, men enbart en av er ska flytta, måste ni först göra en överlåtelse av nuvarande avtal till den som ska bo kvar. Lämna blankett "Överlåtelse av hyresrätt" med bilagor till KundCenter för handläggning. Läs mer under "Att överlåta sin bostad".

Har du hittat någon som vill byta bostad med dig?

Ta då kontakt med KundCenter. Vi måste godkänna bytet innan det genomförs. Vi godkänner bytet om:

• Syftet är att skaffa en annan bostad.
  • Du har haft hyreskontrakt i minst 1 år på din bostad samt har för avsikt att bo varaktigt i den bostad som du byter till.
  • Båda hushållen måste betalt hyran punktligt och i övrigt varit ansvarsfulla.

I det fall du byter med någon som inte bor hos Botkyrkabyggen, gör vi alltid en ekonomisk kontroll och en kreditprövning av den som ska flytta till oss. När du byter med någon som redan bor hos Botkyrkabyggen kontrollerar vi ekonomin på den av er som byter till dyrare bostad.

Observera att hyresavtal alltid måste skrivas på våra KundCenter för att det ska vara giltigt. Alla andra typer av hyresavtal är olovliga.

Om vi upptäcker ett skenbyte riskerar båda hushållen att förlora kontrakten.

Skulle vi av någon anledning inte godkänna bytet, kan du vända dig till Hyresnämnden för prövning av beslutet. Hyresnämndens beslut kan inte överklagas.

Blankett för ansökan om lägenhetsbyte mellan hyresgäster hos Botkyrkabyggen

Blankett för ansökan om lägenhetsbyte med hyresgäst som inte bor hos Botkyrkabyggen

Kontakta KundCenter

Kap 12 §35 Hyreslagen