Vårt energiarbete

Eget vindkraftverk
Botkyrkabyggens eget vindkraftverk ligger i vindkraftsparken på Hedboberget i Rättvik. Elen som produceras här ger el till tvättstugor, hissar, belysning på gårdar och P-platser. Det är en avsevärd egen tillgång till förnyelsebar energi. Den motsvarar 20 % av vår förbrukning av fastighetsel, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel i ca 1500 lägenheter.

Dubbel återvinning av varmluft i Fittja
På Krögarvägen 2-6 har vi sedan tidigare återvinning av värmen i den luft som ventileras bort från lägenheterna. Istället för att värmen går till kråkorna, återanvänds den och värmer garagen. Värmen i den luft som ventileras bort från garagen tar vi numera också vara på med hjälp av värmepumpar och återanvänder till värme och varmvatten.

100 % miljövänlig värme
Vår sista oljepanna, på Alice Tegnérs väg i Tullinge, togs bort under 2010. Den ersattes med bergvärmepump och solpaneler. Därmed har Botkyrkabyggen 100 % miljövänlig värme i alla bostäder.

Bättre inomhusklimat med SMHI-prognos

• Energibesparing på 5-10 %
  • Jämnare inomhusklimat
  • Minskad miljöpåverkan

Tre goda skäl till att vi sedan några år styr värmen i våra hus med temperaturprognoser från SMHI. Med prognosstyrningen får vi ett jämnare inomhusklimat vid snabba väderomslag samtidigt som vi kan tillvarata effekterna av solinstrålning och värmelagring i byggnaderna under framför allt vår och höst.

100 solpaneler i Tumba
I maj 2015 satte vi upp 100 solpaneler på hustaken på Munkhättevägen i Tumba. Elen som produceras används i fastigheten, bland annat till tvättstugan, ventialtionen och belysningen i trapphusen.

Det här är några av våra andra energiprojekt – vi . . .

• tilläggsisolerar när vi renoverar fasader
  • byter till energisnål belysning och installerar rörelsestyrd belysning
  • väljer energisnåla vitvaror i våra lägenheter
  • sätter in vattensparutrustning i t ex duschkranen