Omtanke och hänsyn

Husdjur

Husdjur är oftast till stor glädje för både dess ägare och grannar. Men ibland kan de innebära problem, därför har vi speciella regler för vissa djur.

Hundar och katter ska vara kopplade utomhus. Hundägare måste ha kontroll över sin hund. Aggressiva hundar är farliga för omgivningen och därför förbjudna.

När det gäller ormar måste du ha tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Mer information finns på kommunkontoret, tel 08-530 610 00.

Giftiga ormar och spindlar är förbjudna i våra lokaler och lägenheter.

Störningar

Du har rätt till lugn och ro i din bostad. Blir du kraftigt störd ska du vända dig till din bovärd. Inträffar störningen efter kontorstid kan du ringa störningsjouren. Tala om namn, adress och telefonnummer, vad som händer och vem som stör dig. Botkyrkabyggen talar inte om vem som har ringt när vi kontaktar den som du klagar på.

Så fort du ringer kontaktar vi den som stör. Om det behövs skickas en väktare ut till platsen som ger den störande en skriftlig anmälan. Väktarna kan också kalla på polis, om situationen är mycket allvarlig. Vid allvarliga störningar får alla kringboende ett meddelande om att störningsjouren varit där.

Exempel på störningar kan vara:

• Någon skriker eller ropar högt på olämpliga tider
  • Någon spelar musik på mycket hög volym
  • En hund skäller högt och länge
  • Någon duschar länge och tappar upp vatten mitt i natten
  • Någon borrar, spikar eller bankar sent på kvällen
  • Någon använder tvättmaskin nattetid

Naturligtvis ska du och din familj kunna röra er normalt i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande av grannarna. Men efter klockan 22.00 bör du ta extra hänsyn och vara tystare.

Förvarna gärna dina grannar om du ska ha fest eller om du till exempel behöver sätta upp tavlor en sen kväll. Hörs mycket ljud från din eller grannens lägenhet, kanske ni tillsammans kan diskutera er fram till lösningar som passar alla.

Trivselregler

För att alla skall trivas hos oss så är det bra om man följer våra trivselregler.

• Alla har rätt till lugn och ro i sitt hem. Därför skall du alltid ta hänsyn till dina grannar. Förvarna om du skall ha fest och kom ihåg att dina gäster är ditt ansvar.
  • Entré, trapphus och hissar är husets ansikte utåt. Hjälp oss att hålla dem fria från skräp och klotter. Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen.
  • Gården är en gemensam plats för lek och avkoppling. Hjälp oss att ge barnen en säker och trygg miljö att leka i. Släng inte skräp, fimpar och glas på marken. Håll din hund och katt kopplad.
  • Se till att ditt avfall hamnar där det ska. Hushållssopor ska paketeras väl och läggas i moloken. Glas, tidningar, kartong, plastförpackningar och metallförpackningar läggs i särskilda behållare. Grovsopor lämnas i grovsoprummet.
  • Garage och parkeringsplats får endast användas för parkering av bilar i kördugligt skick. Inte för reparation eller biltvätt.

Katten - kanske ditt husdjur

Störd?

Under arbetstid vänder du dig till din bovärd.
Efter arbetstid ringer du till vår störningsjour, tel 08-530 399 00.