Din hyra = en rättvis hyra

Självklart ska hyran vara både rättvis och rätt.

Det är utgångspunkten för det arbete som Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen lagt ner på att arbeta fram ett nytt och mer systematiskt hyressystem. Det betyder att hyran ska spegla område, standard och storlek. Liknande system införs hos både privata och kommunala hyresvärdar över hela Sverige. I Botkyrkabyggen infördes det nya hyressättningssystemet i april 2012.

Det här påverkar din hyra

Vi utgår från tydliga och enkla egenskaper. Här kan du läsa om de viktigaste egenskaperna. Vilka egenskaper som påverkar din hyra, ser du på din egen lägenhetsdeklaration. Den finns under Mina sidor/Min hyra.

Lägenheten
Vi utgår från lägenhetens storlek, och vad som är normalstandard.

Till de egenskaper som har betydelse för hyressättningen hör till exempel balkong utöver det vanliga eller en extra balkong, om det saknas fönster i köket, om lägenheten helt saknar förråd, om lägenheten har klädkammare, om det finns spisfläkt eller om lägenheten har bastu. Har vardagsrummet inte parkettgolv ger det lägre hyra.

En eller två säkerhetsdörrar ger högre hyra, liksom om du har en tomt eller uteplats.

Våtrum
Finns det till exempel grovkök eller extra våtrum? Är det förberett för tvättmaskin? Det är egenskaper som ger högre hyra. Tvättutrustning som Botkyrkabyggen sätter in ger högre hyra, liksom klinker på golvet och helt eller halvt kaklade väggar i duschrum, badrum och grovkök.

Teknisk standard
Här har vi tittat på om det finns tvättstuga med grovtvättmaskin i närområdet, om det finns lägenhetsförråd och hur det är utformat.

Trappuppgången
Låsning av entrédörren med nyckelbricka är numera standard, saknas det ger det lägre hyra. Likaså om huset saknas hiss från våning 3 och upp, och om man har sin lägenhetsentré från en korridor i källarplan.

Läget och området
Vi har jämfört alla våra områden, och tittat på allmän teknisk standard, närhet till centrum och allmänna kommunikationer. Här tittar vi också på om området till exempel upplevs som små- eller storskaligt.

Nyproduktion och Alby Etage

Våra nyproducerade lägenheter och de som byggts om till etagelägenheter, har fått ett produktionstillägg som motsvarar den förhandlade hyran.

Tillvalen

De flesta tillval som du har gjort till din lägenhet ingår inte i grundhyran, och räknas inte med här. Undantag är till exempel säkerhetsdörr och bredbandsuttag.

Vilka egenskaper väger tyngst?

Lägenhetens storlek och typ är de viktigaste egenskaperna, som får påverkar hyran mest. De andra egenskaperna ger mindre påverkan men bidrar till att hyran speglar lägenheternas olika standard rättvisare.

Läs mer om rättvis hyra

Så beräknar Botkyrkabyggen din lägenhets hyra.

 

 

 

 

 


 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen