Qvinna i Botkyrka erbjuder jobb, språkstudier och utbildning i bland annat jämställdhet och friskvård till kvinnor som bor i Botkyrkabyggens hus och som står långt från arbetsmarknaden. Det som startades som ett projekt hösten 2017 är nu en permanent del i bolagets ordinarie verksamhet. Hösten 2021 är cirka 40 kvinnor anställda och arbetar i Fittja, Norsborg och Alby. Visionen är att 100 kvinnor ska vara anställda inom ramen för Qvinna i Botkyrka år 2025.
Arbetet består i att städa trapphus och tvättstugor samt se över utemiljön samtidigt som de med hjälp av sin lokala förankring verkar som ambassadörer och skapar trygghet och trivsel i området.
 I oktober 2018 började fem kvinnor arbeta i Norsborg: Birgul Kargi, Chithira Raveendean, Yodit Zemichael Bairu, Cemile Topal och Majda Boukiddar.
Målet med satsningen är att få kvinnor med utländsk härkomst att komma ut i arbetslivet och få möjlighet till egen försörjning, vilket är en viktig jämställdhetsfråga. Kvinnorna har förutom undervisning i svenska också gått utbildningar i jämställdhet, friskvård, hantering av hot och våld samt hjärt- och lungräddning. Under tiden satsningen har pågått har kvinnorna utvecklats mycket både gällande ökat självförtroende och självkänsla. De har även ökat sina kunskaper i svenska. Vi ser att arbetet med att anställa lokalt förankrade kvinnor leder till ökad trygghet och minskad skadegörelse i området. På sikt kan det även leda till höjda marknadsvärden i bostadsområdena.
När Botkyrkabyggen startade Qvinna i Botkyrka började kvinnorna städa i de trapphus i Fittja där det fanns mest problem med skadegörelse, nedskräpning och otrygghet. Botkyrkabyggen gör löpande mätningar mätningar på hur nöjda hyresgästerna är med städningen i de trapphus och tvättstugor som kvinnorna städar och ser att de flesta är mycket nöjda. Kvinnorna har gjort att kvaliteten på städningen har höjts avsevärt.
Susanne Axelsson Heldring, HR-chef, och Konstantina Chatzoudis, arbetsledare, i Qvinna i Botkyrka-bilen.
Våren 2019 tog Botkyrkabyggen över all trapphusstädning i egen regi i hela Fittja och Norsborg, och under 2020 utökades satsningen till Alby. Botkyrkabyggen har sagt upp avtalen med tidigare städentreprenörer i norra Botkyrka och kan se att satsningen lönar sig både ekonomiskt och ur ett socialt hållbart perspektiv.
Se filmen om Qvinna i Botkyrka:
|