180202_Boby_Qvinna_0285_webb

Qvinna i Botkyrka erbjuder jobb, språkstudier och utbildning i bland annat jämställdhet och friskvård till kvinnor som bor i Botkyrkabyggens hus och som står långt från arbetsmarknaden.

Det som startades som ett projekt hösten 2017 är nu en permanent del i bolagets ordinarie verksamhet. 2023 var ett 60-tal kvinnor anställda och arbetar i alla Botkyrkabyggens bostadsområden. Visionen är att 100 kvinnor ska vara anställda inom ramen för Qvinna i Botkyrka år 2025. 

Arbetet består i att städa trapphus och tvättstugor samt se över utemiljön samtidigt som de med hjälp av sin lokala förankring verkar som ambassadörer och skapar trygghet och trivsel i området.

qvinna Norsborg
I oktober 2018 började fem nya kvinnor arbeta i Norsborg.

Målet med satsningen är att få kvinnor med utländsk härkomst att komma ut i arbetslivet och få möjlighet till egen försörjning, vilket är en viktig jämställdhetsfråga. Kvinnorna har förutom undervisning i svenska också gått utbildningar i jämställdhet, friskvård, hantering av hot och våld samt hjärt- och lungräddning. Under tiden satsningen har pågått har kvinnorna utvecklats mycket både gällande ökat självförtroende och självkänsla. De har även ökat sina kunskaper i svenska. Vi ser att arbetet med att anställa lokalt förankrade kvinnor leder till ökad trygghet och minskad skadegörelse i området. På sikt kan det även leda till höjda marknadsvärden i bostadsområdena.

När Botkyrkabyggen startade Qvinna i Botkyrka började kvinnorna städa i de trapphus i Fittja där det fanns mest problem med skadegörelse, nedskräpning och otrygghet. Botkyrkabyggen gör löpande mätningar mätningar på hur nöjda hyresgästerna är med städningen i de trapphus och tvättstugor som kvinnorna städar och ser att de flesta är mycket nöjda. Kvinnorna har gjort att kvaliteten på städningen har höjts avsevärt.

Qvinna bilen Susanne Axelsson Heldring, HR-chef, och Konstantina Chatzoudis, arbetsledare, i Qvinna i Botkyrka-bilen.

Genom satsningen på Qvinna i Botkyrka har Botkyrkabyggen kunnat säga upp avtalen med tidigare städentreprenörer och kan se att satsningen lönar sig både ekonomiskt och ur ett socialt hållbart perspektiv. 

 Se filmen om Qvinna i Botkyrka 

Qvinna i Botkyrka i media

Priser och nomineringar

Årets mångfaldssmarta företag 2018
Botkyrkabyggen vann priset för Årets mångfaldssmarta företag 2018 som delas ut av nätverket Mine. Qvinna i Botkyrka är en av insatserna som ledde till vinsten. Läs mer här.

Bästa initiativ inom jämställdhet 2019
Arbetsförmedlingens pris för Bästa initiativ inom jämställdhet tilldelades Botkyrkabyggen 2019 för jämställdhetssatsningen Qvinna i Botkyrka och bolagets mångåriga och strukturerade arbete för mångfald. Läs mer här. 

Finalist i Svenska jämställdhetspriset 2019
Qvinna i Botkyrka gav Botkyrkabyggen en finalplats i Svenska jämställdhetspriset 2019. Läs mer här.  

Finalist i Svenska jämställdhetspriset 2020
Qvinna i Botkyrka var även en av finaliseterna till Svenska Jämställdhetspriset 2020. Läs mer här. 

Årets samhällsaktör 2020
Botkyrkabyggen utsågs av Gullers Grupp och Dagens Industri till Årets samhällsaktör 2020, med Qvinna i Botkyrka som en del i arbetet. Läs mer här. 

Vill du arbeta hos oss?

När Qvinna i Botkyrka söker nya medarbetare kan du läsa om det på vår rekryteringssida. Vill du veta mer kan du maila 
rekrytering@botkyrkabyggen.se