Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Storvreten

I det här numret av nyhetsbrevet: 

LÄS TIDIGARE NYHETSBREV

2018

Nummer 1 2018

 Hyresgästerna Renske Hovsepian och Susanne Lundback arbetar ofta med att plocka skräp och rensa ogräs på Stenvägen.

ELDSJÄLARNA SOM FÅR STENVÄGEN ATT BLOMMA   

För Botkyrkabyggens hyresgäster Renske Hovsepian och Susanne Lundback är vardagen knappast händelselös. Duon består av en ständigt skräpplockande virvelvind och en chihuahua-ägare med gröna fingrar som sedan våren brinner för att förfina gårdarna på Stenvägen. När Renske blev sjukskriven utsåg hon sig själv till gårdsambassadör och började snygga till blomsterrabatter. Snart hängde grannen och gårdsambassadören Susanne på och de startade ett samarbete med Botkyrkabyggens miljövärdar som genast började förse dem med blommor.
- Jag vill ge en eloge till Botkyrkabyggens miljövärdar Dennis och Niclas som har köpt blommor till oss för flera tusen kronor, säger Susanne Lundback.

Idag plockar Renske skräp på kvällar och helger medan Susanne planterar blommor och rensar ogräs. Duons engagemang har både skapat en vackrare utemiljö och smittat av sig lite på andra grannar, vilket har format en starkare gemenskap i området. Under sommaren hjälpte några grannar till med att framförallt vattna blommorna som pryder gårdarna.
- Det har blivit mycket trevligare på hela Stenvägen. Alla hejar på varandra nu, säger Renske Hovsepian glatt.

Ett renare område, en trevligare grannsämja och mindre skadegörelse på gårdarna. När flera hjälps åt med att exempelvis städa undan flaskor slås inte lika många flaskor sönder.
- Vi känner ett stort stöd från dem som engagerar sig på Stenvägen och är väldigt glada för att de finns, säger Botkyrkabyggens miljövärd Dennis Cronlund.

Engagera dig du med!

Vill du också bli gårdsambassadör? Kontakta din bovärd eller din lokala hyresgästförening!

Här kan du läsa mer om hur det funkar.

 

Upp ↑


 

LÖKIG AKTIVITET I STORVRETEN                     

Lökig som i plantering av blomsterlökar alltså! I september och oktober planterades det nämligen blomsterlökar av olika sorter i Storvreten. Med planteringsspaden i högsta hugg begav sig både gårdsambassadörer och Botkyrkabyggens miljövärdar ut. Uppdrag: att göra Storvreten fint inför våren. Så när den gråa vintern övergår i vår kommer vi att mötas av vackra och färgglada blommor som drar till sig de första humlorna som vaknar.

 

Upp ↑

FÖrbättrat garage på passvägen

Under sommaren och hösten har delar av garaget på Passvägen 2 fått sig ett lyft. Bland annat har garagets tak fått fem nya parkeringsplatser och garagets dörrar är numera enklare att utrymma vid brand. Garagegolven på båda våningarna kommer dessutom att saneras innan hösten övergår till vinter.

från tennisplan till utegym

I oktober omvandlades den gamla tennisplanen på Hålvägen 28 till ett sprillans nytt utegym. På gymmet finns idag sju maskiner som är placerade i en båge samt grunden till en boulebana. Efterhand kommer gymmet att utrustas med ännu fler träningsmaskiner plus parkmöbler och aktiviteter för barn.

 


 

NYA HYROR FRÅN JANUARI 

Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen har efter förhandlingar skrivit avtal om hyresjusteringar för 2019 och 2020. Den 1 januari 2019 höjs hyrorna med 1,6 procent och år 2020 med 1,6 procent, varav 0,25 procent ska gå till särskilda satsningar på ökad trygghet och trivsel. Bolaget kommer bland annat via ytterligare boinflytande skapa mer levande stadsdelar och stabila bostadsområden.

Parterna har även avtalat om de lägenheter som ska rustas upp, motsvarande ett påslag på ytterligare 700 kronor i månaden som träder i kraft när bostaden är upprustad. Men summan kan variera beroende på vilka tillval hyresgästen gör i sin bostad.

MILJÖVÄNLIGT TRÄPANELSBYTE

Botkyrkabyggen byter under hösten ut träpanelen på entréernas fasaddel på Branta backen 2–10, 3–5 och Harbrovägen 32–38. Men istället för att riva träpanelen sätts den nya panelen ovanpå den gamla, vilket är det mest miljövänliga alternativet.

I Branta backen byts även träpanelen vid balkongräckena, loftgångsräckena och nedanför takets kant ut. Här rivs den gamla träpanelen och ny sätts upp. Den nya panelen målas i en liknande färg som tidigare. 

LÅNA SPORTUTRUSTNING GRATIS

Drömmer du om att du och dina barn ska kunna testa olika sporter utan att du behöver köpa tusen prylar? I februari öppnade Stockholms första fritidsbank, som ligger alldeles intill Storvreten på Dalvägen 13 i Tumba. Hit är alla välkomna att låna sport- och fritidsutrustning gratis och på så sätt vara snälla mot både miljön och plånboken. Fina snowboards, längdskidor, pjäxor, sportskor, kickbikes, skateboards, tält, flytvästar och kubbspel är några av alla saker som Fritidsbanken lånar ut.

Öppettider: Tisdag och onsdag 12-15 och torsdag 12-19.

 Upp ↑


 

SATSNING PÅ TRYGGARE GÅRDAR

Tack vare ett bidrag från Boverket på 20 miljoner kronor gör Botkyrkabyggen sin största satsning någonsin på att renovera gårdar i Storvreten, Alby, Fittja och Norsborg. Till Boverkets bidrag lägger Botkyrkabyggen en lika stor summa, vilket sammantaget innebär att 40 miljoner kronor kommer gå till att skapa utemiljöer som främjar gemenskap, trygghet och rörelse samt motverkar kriminalitet. Med en förbättrad utemiljö förstärker vi de goda krafterna i miljonprogrammet och motar bort det otrygga.

Stödet går bland annat till att skapa fler platser för idrott samt fler mötesplatser där människor från olika generationer kan umgås. Pengarna kommer även gå till att skapa en tryggare utemiljö genom att ta bort buskar som skymmer sikten och förbättra belysningen så att till exempel fler kvinnor vågar röra sig i områdena. Exakt hur pengarna kommer att användas i Storvreten återkommer vi till efter att vi har genomfört boendedialoger med hyresgästerna. Gårdarna planeras vara färdiga våren 2020.

Upp ↑

 

informationsmöten om stambyte

Innan årsskiftet kommer de boende på Odlingsvägen 2–10 och Storvretsvägen 15–33 bli inbjudna till ett informationsmöte om det kommande stambytet. Under mötet kommer hyresgästerna få information om hyreshöjning, åtgärder och en preliminär tidsplan för stambytena. Arbetet med att stamrenovera på Odlingsvägen 2–10 planeras starta i början av 2019. Därefter kommer stammarna att bytas på Storvretsvägen 15–33, vilket planeras ske under sen vår/sommaren 2019. 

KALLT I LÄGENHETEN?

Temperaturen i din lägenhet är inställd på 20 grader. Tycker du att det känns kallare? Gå igenom dessa steg:
  • Se till att fönsterventilerna är öppna
  • Stäng ventilen i köket
  • Kontrollera att termostaten på elementet är påslaget
  • Ställ inget framför elementen
  • Vädra snabbt om du behöver.

Mät temperaturen innan du gör en felanmälan genom att placera en termometer mot en innervägg. Om temperaturen ändå visar under 20 grader, kontakta felanmälan.

 

 


 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen