Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Storvreten

Två föräldrar sitter i en soffa med sina två barn. Pappan har de två barnen i famnen.

Du som bor i hyresrätt kan ägna tid och pengar åt roligare saker än reparationer och underhåll.

Tryggt och bekvämt att bo i hyresrätt

För många är att bo i bostadsrätt eller att äga sitt boende det självklara valet. Men faktum är att du som hyr ditt boende på många sätt dragit en vinstlott då fördelarna är många. Att bo i hyresrätt är både bekvämt och bekymmersfritt.

Den som äger sitt boende eller bor i bostadsrätt har ofta ett bolån och betalar både ränta och amortering. En kostnad som varierar över tid. Som hyresgäst behöver du varken ha kontantinsats eller ta dyra lån för att ha någonstans att bo. Du slipper därmed den ekonomiska risk det innebär att köpa sitt boende. Och du vet hur stor din boendekostnad är varje månad.

Ett annat område där det är fördelaktigt att hyra sitt boende är när det kommer till underhåll och reparationer. Kostsamma och krävande underhåll som till exempel byte av värmesystem, stambyte och takbyte bekostas och sköts av fastighetsägaren och du slipper oförutsedda utgifter. Och om något som tillhör bostaden behöver lagas eller bytas ut behöver du inte göra det själv, det sköter hyresvärden. Hyresvärden sköter även om snöröjning, sandning och gräsklippning, något som många boende i bostadsrätter eller egna hem ofta får hantera själva. Du som bor i hyresrätt kan ägna din tid och dina pengar åt roligare saker.

Hyresgästers rättigheter (och skyldigheter) står inskrivna i Hyreslagen, som är en del av Jordabalken. Som hyresgäst har du ett starkt besittningsskydd, vilket innebär att det krävs särskilda skäl för att du ska bli av med ditt hyreskontrakt.

Tre ungdomare i orange t-shirt oljar in en pergola

Loke, Matilda och Axel har sommarjobbat i Storvreten och Tumba.

Flitiga sommarungdomar

Under tre perioder har tre olika grupper med ungdomar i åldrarna 15-18 år arbetat med fastighets- och markskötsel i Storvreten och Tumba. Vi fick en liten pratstund med några av dem.

-Det bästa med att sommarjobba på Botkyrkabyggen är att man får vara utomhus, säger Axel.

- Det här är mitt första sommarjobb, det är kul att städa och hänga med folk, säger Loke.

- Det roligaste med att sommarjobba på Botkyrkabyggen är att träffa nya människor, tycker Matilda.

Stort tack alla sommarungdomar för ert fina arbete under sommaren!

En kvinna med rött hår och förkläde står framför en träddunge.

Samarbete i honungsfabriken

Kikki har varit bi-ambassadör i Storvreten sedan i våras. I slutet av augusti hjälpte hon till med att slunga honung från områdets bikupor tillsammans med biodlare Katja Göller och några kompisar från Hyresgästföreningen.

- Jag gillar att lära mig nya saker och har bland annat fått vara med och sätta in nya drottningar. Jag rekommenderar verkligen andra hyresgäster att bli bi-ambassadörer, säger Kikki, bi-ambassadör.

Tyvärr har våren varit tuff för bina, så skörden från våra bisamhällen i Norsborg och Storvreten blev endast 40 kg. Självklart har vi lämnat kvar honung i kuporna så att bina har mat under vintern.

Ett badrum med vitt kakel på väggarna och grått klinker på golvet.

Stambytet fortsätter

Ungefär hälften av våra bostäder i Storvreten har genomgått stamrenovering. Det innebär att lägenheterna fått helt nya badrum och vi har bytt ut rör och ledningar. Arbetet fortsätter under hösten. Just nu pågår stambyte på Passvägen 1-15, Passvägen 17-31 och Harbrovägen 20-30.

Fyra ungdomar går tätt tillsammans på en gata.

Fyllt 16 år? Då kan du ställa dig i kö

Alla våra lägenheter förmedlas baserat på poäng. Det innebär att en lägenhet i första hand kommer att erbjudas till den sökande som har flest poäng av dem som anmält intresse för bostaden. Även om du inte är redo att flytta nu kan du ställa dig i kö för att samla poäng.

Från dagen du fyller 16 år kan du som är folkbokförd i Botkyrka kommun ställa dig i Botkyrkabyggens kö. Du måste dock vänta till din 18-årsdag innan du kan söka en bostad hos oss.

Ställ dig i bostadskön

Två äldre personer packar en flyttlåda

Lägenheter för dig som är 65+

Visste du att vi har särskilda lägenheter för dig som fyllt 65 år? Bostäderna i våra SeniorBo-hus har särskild anpassning som dusch, inga trösklar och spisvakt. Seniorlägenheter i vanliga hus ligger alltid i bottenplan eller i hus med hiss för god tillgänglighet. Just nu är det få som söker de här lägenheterna, vilket innebär att kötiden blir kortare. Så passa på och gör en intresseanmälan redan idag! Botkyrkabyggen har också lägre inkomstkrav för seniorer vilket gör det enklare för äldre att komma in på hyresmarknaden.

Läs mer om våra bostäder för dig över 65

Prova på hockey

Sommaren har som vanligt bjudit på massor av Kul på lovet-aktiviteter. I Alby har barnen bland annat kunnat spela teater med Subtopia och spontanidrotta med Konyaspor. Är ditt barn sugen på att testa ishockey? Under hösten och vintern erbjuder vi tillsammans med IFK Tumba Hockey gratis ishockeyskola för barn och ungdomar.

Mer information och anmälan

Besök kundcenter

Detta kan vi hjälpa dig med på Kundcenter:

  • låsbrickor och nycklar
  • signera avtal
  • vägledning för att söka bostad
  • kopia på hyresavtal eller -avi
  • visa tapeter och golv efter besiktning av bostad

Observera att vi INTE tar emot felanmälningar på Kundcenter.

Adress: Gröndalsvägen 6, Tumba
Öppettider: må-to klockan 9-12

Stamspolning i Storvreten

I augusti började vi stamspola i våra hus i Storvreten. Avloppsrören rengörs med hjälp av en kraftfull vattenstråle som får avlagringar och saker som fastnat i rören att lossna. Detta förlänger rörens livslängd och förhindrar stopp i avloppen. Hjälp till genom att inte hälla matfett i vasken och spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Kallt hemma?

Hösten närmar sig och det blir kallare ute. Värmen i lägenheterna slås på automatiskt när temperaturen sjunker. När vädret slår om tar det ett tag innan värmesystemet hinner anpassa sig. Därför kan det dröja några dagar innan värmen kommer fram.

Om du tycker det är kallt i bostaden, börja med att kontrollera att elementen är påslagna och att inga möbler eller tunga gardiner finns framför elementen. Är det fortfarande kallt inne efter några dagar med svalare utomhustemperatur mäter du temperaturen i ett rum genom att placera en termometer en meter från en yttervägg och en meter upp från golvet. Är temperaturen mindre än 20 grader, gör en felanmälan.

Du vet väl om att du hittar information om hemberedskap på webben?

Vecka 39 är det dags för den årligen återkommande beredskapsveckan. Årets tema är ”Sätt igång” som är en uppmaning till att vi alla ska se till att vara förberedda för en eventuell kris eller krig. I Sverige är vi skyldiga att klara oss själva i upp till en vecka utan samhällets hjälp. Det kallas för hemberedskap.

Mer om hemberedskap