Välkommen hem till Botkyrkabyggen i Alby

I det här numret av nyhetsbrevet: 

läs tidigare nyhetsbrev

2019

Nummer 1 2019

2018

Nummer 2 2018

Nummer 1 2018

DU VET VÄL OM att du måste ha en hemförsäkring? 

För att få hyra en bostad hos Botkyrkabyggen måste du ha en giltig hemförsäkring. Att inte ha det kan få katastrofala följder. Om du t.ex. drabbas av en brand i din lägenhet täcker hemförsäkringen kostnaden för att sanera lägenheten. Har du ingen försäkring blir du som hyresgäst personligen skyldig hyresvärden dessa pengar. Som hyresgäst hos Botkyrkabyggen får du rabatt på hemförsäkring hos Trygg-Hansa. Läs mer här.
Viveka Boberg, ny områdeschef i Alby, framför grönskan på Alhagsvägen.

NYFÖRÄLSKAD I ALBY - VIVEKA ÄR NY OMRÅDESCHEF                                                                

- Jag är nyförälskad fortfarande, det känns jättebra. Det finns massor att göra här, saker som faktiskt går att genomföra, säger Viveka Boberg, områdeschef i Alby.

Sedan april i år är det Viveka Boberg som är områdeschef i Alby. Det innebär att hon ansvarar för Albys förvaltning och en personalstyrka med områdesassistent, bovärdar, miljövärdar och reparatörer. Viveka Boberg är själv Botkyrkabo, vilket är en av anledningarna till att hon tog jobbet som områdeschef: för chansen att jobba i Botkyrka och påverka samhället och närmiljön.
- När jag kom hit min första arbetsdag tänkte jag: Wow, det är ju jättefint här. När jag är ute och pratar med hyresgäster stöter jag på många som bott här i 20, 30 år. Jag tolkar det som att folk trivs i Alby. Men det går alltid att göra förändringar som gör att våra hyresgäster trivs ännu mer, säger Viveka Boberg.

Hon ser tryggheten som den största utmaningen och framförallt att få området tryggt för alla. Botkyrkabyggen har flera trygghetsskapande åtgärder planerade, bland annat bättre belysning i hela Alby.
- I Alby ska du kunna gå ut alla tider på dygnet och vistas på alla platser. Du ska aldrig känna att du inte kan släppa ut dina barn. Med de förutsättningar vi har i Alby och med hjälp av både hyresgäster och medarbetare kommer vi lyckas med att göra Alby till ett område alla kan trivas i.

Viveka Boberg har en hälsning till alla hyresgäster i Alby.
- Om ni ser mig i centrum eller ute på gårdarna, kom fram och säg hej. Det skulle vara trevligt att träffa alla hyresgäster.

Upp ↑


 

BÄTTRE BELYSNING I ALBY                               

Botkyrkabyggen kommer att byta ut och förbättra belysningen i hela Alby, på gårdar, i källarutrymmen, vid entréer och till viss del i garage. Belysningen byts ut dels av miljöskäl, då belysningen byts ut till LED som är energieffektivare, dels byts den ut av trygghetsskäl då ökad belysning kan leda till en högre känsla av trygghet.

Projektet planeras att sätta igång i Alby Centrum efter sommaren. Därefter kommer belysningen bytas ut i Albydalen. All belysning beräknas att bytas innan året är slut, så länge inget oförutsett inträffar.

Alby Centrum får ny belysning på fasaderna och vid entréerna. Även garaget under Alby Centrum får ny belysning. Inne i centrum kommer takbelysningen att bytas ut. Lastkajerna får också ny belysning. I Albydalen kommer belysningen bytas ut i de källargångar som inte redan fått ny belysning samt i entréer inomhus. På Servitutsvägen ska också belysningen i trapphusen bytas ut. I övriga trapphus är belysningen redan bytt. Även garaget på Lagman Lekares väg 17–27 ska få ny belysning. Övriga garage har redan ny belysning.


ETT TRYGGT OCH TRIVSAMT ALBY            

Botkyrkabyggen har påbörjat ett stort utvecklings- och trygghetsarbete i Alby. En viktig första åtgärd är att se till att området är helt, rent och snyggt. Några övriga konkreta åtgärder som genomförts är:

  • Trygghetsvandringar varje månad med åtgärder, förstärkta insatser mot olovlig andrahandsuthyrning
  • Lägesanalys varje vecka med kommunen och polisen, att i samarbete med kommunen
  • Anställa trygghetsfältare som kommer att röra sig i offentliga miljöer för att skapa trygghet
  • Förstärkt bevakning i Alby Centrum
  • Dialoger med boende.

En viktig del i arbetet för ett tryggare Alby är att engagera boende. I mitten av augusti hölls en träff med boende där ni fick tycka till om hur ni vill se Alby utvecklas i framtiden. Just nu bearbetas idéerna till en grund för arbetet framåt.

Upp ↑

NY LAG OM RÖKFÖRBUD

På grund av en ny lag om tobak är det från den 1 juli 2019 förbjudet att röka på en rad offentliga platser. Rökförbudet gäller bland annat på lekplatser, entréer till offentliga lokaler och uteserveringar.

Det innebär att det nu är förbjudet att röka på samtliga lekplatser på Botkyrkabyggens gårdar samt vid entréerna till Alby Centrum. Rökförbudet gäller också vid vissa entréer till lokaler som är öppna för allmänheten. Botkyrkabyggen har satt upp skyltar om att rökning är förbjudet på de platser där rökförbudet gäller.

Vänligen respektera rökförbudet. 


VILL DU BLI GÅRDSAMBASSADÖR?

Vill du odla på gården eller ordna en bastu? Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen har ett avtal om Boendekraft, vilket innebär att boende får mer att säga till om när det gäller trivsel och delaktighet i sitt område.

Hyresgäster som engagerar sig i Boendekraft kallas för gårdsambassadörer. Det finns en summa pengar som varje år kan användas till trivselskapande aktiviteter i ditt område. Det kan handla om att ordna ett gym eller att plantera på gårdarna.

Hör av dig till din bovärd om du vill veta mer!

 


 

portrenovering på gång 

Under hösten kommer alla portar på hela Alhagsvägen att renoveras. Portarna är av ek och kommer att målas och renoveras så att de blir fina och fräscha. Planen är att fortsätta renovera resten av ekportarna på Botkyrkabyggens hus i Alby under nästa år.


 

NYA FLÄKTAR PÅ LAGFARTSVÄGEN 

På Lagfartsvägen 4–32 pågår sedan april renoveringar av ventilationsanläggningarna. I samband med arbetet installeras nya fläktkåpor med kryddhylla inne i lägenheterna. Arbetena beräknas bli klara i november.

Förra året gjordes samma arbete på Lagman Lekares väg 2–18 samt Lagfartsvägen 34–48.


 

ÅK HISS MED LÅSBRICKAN

I somras installerades elektroniska lås till hissarna på Albyvägen 8–14. För att kunna åka med hissen behöver hyresgästerna i husen nu sin låsbricka som läggs på läsaren bredvid dörren. Låsbrickan behövs när man åker hiss från entréplan och uppåt i huset. Det går alltid att åka hissen ner till entrén utan låsbricka. Förändringen gjordes i syfte att öka tryggheten i husen då inga obehöriga kan använda hissarna nu.

STÄD- OCH PLANTERINGSDAG

Kom och gör det fint på våra gårdar och utemiljöer! Lördagen den 12 oktober klockan 10–15 blir det en gemensam städ- och planteringsdag. Vi städar våra gårdar och utemiljöer och planterar fina höstblommor. Efter det grillar vi tillsammans. Håll utkik på Mina sidor för mer information!

 


TVÄTTSTUGOR PÅ ALHAGSVÄGEN RENOVERAS

Tvättstugorna på Alhagsvägen 32 och 34 kommer att renoveras under hösten.

De kommer bland annat att målas om invändigt, få nya fönsterglas och maskinerna kommer bytas ut.

Renoveringen av tvättstugan på Alhagsvägen 32 pågår just nu och beräknas vara klar i mitten av september. Därefter börjar renoveringen av tvättstugan på Alhagsvägen 34 som beräknas vara klar under oktober/november.

Under renoveringen stängs tvättstugorna av men de renoveras en i taget så att en tvättstuga alltid går att använda.

Upp ↑


 
Copyright © 2016 AB Botkyrkabyggen